Ads Top

Subsidie voor duurzame ICT in het hoger onderwijs

Het recent geopende Software Energy Footprint Lab (SEFLab) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft een subsidie gehonoreerd gekregen voor de verduurzaming van ICT in het hoger onderwijs. Het SEFLab is een samenwerking tussen het HvA-onderzoeksprogramma CleanTech en de Software Improvement Group (SIG). De jury (Anwar Osseyran, directeur van SARA en Erwin Bleumink, directeur van SURFnet) is zeer te spreken over de potentie van het ambitieuze project en het gestructureerde plan van aanpak. Ze benadrukt dat er nog té weinig aandacht is voor software-efficiëntie en dat het SEFLab hier een extra stimulans aan kan geven.
Het SEFLab combineert elektrotechnische kennis binnen de opleiding E-Technology met de software analyse expertise van SIG. Deze combinatie maakt het mogelijk om de invloed van software op het energieverbruik van hardwarecomponenten in computers tot in detail in kaart te brengen.  De IT-afdeling van de HvA onderzoekt samen met de opleiding Technische Bedrijfskunde hoe de resultaten uit het SEFLab vertaald kunnen worden naar daadwerkelijke energiebesparingen in de ICT van de hogeschool.
De subsidiegelden worden onder meer gebruikt om de meetopstelling verder te professionaliseren en te automatiseren. Twee E-technology afstudeerders zijn hiermee reeds gestart in het lab. Vanaf september zijn ook regionale IT-bedrijven betrokken bij het opzetten van meerdere studentenprojecten om de inzicht in energie-efficiënte te vergroten.

1 opmerking:

  1. Goede zet en zeker ook goed voor de Hogeschool van Amsterdam. Er kan nog zo veel efficiënter omgegaan worden met computers en bijbehorende hardware.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.