Ads Top

Eerste duurzame drijvende woning op de Maas in Maastricht

De eerste volledig duurzame drijvende woning ter wereld die volledig in zijn eigen energie voorziet (elektriciteit, warmte en water) is de komende vijf maanden in Maastricht te bezoeken. In deze woning, de Autarkhome, zijn duurzame technieken toegepast die de waterwoning tienmaal energiezuiniger maken dan  een gemiddelde woning. De woning heeft geen kade aansluiting nodig en is daarom vrij verplaatsbaar en overal aan te leggen. Deze zelfvoorziende (autark) woning ligt als modelwoning vanaf 15 mei tot oktober op de Maas ter hoogte van rederij Stiphout aan de Kesselskade in Maastricht. De Autarkhome, ontworpen door Pieter Kromwijk van Coenegracht en Kromwijk Architecten, is op deze plek als modelwoning gratis voor het publiek te bezoeken
De Autarkhome heeft een Europees passiefhuis certificaat. Een Passiefhuis is een combinatie van een hoogwaardig aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik door oriëntatie op de zon, goede isolatie en goede ventilatie. De Autarkhome biedt zo een betaalbare en hoogwaardige mogelijkheid om in een modern huis te wonen, zonder de hoge maandelijkse lasten van elektra, gas en water.
De drijvende woning past in het collegebesluit 'duurzaam bouwen aan een duurzaam Maastricht' en slaat tevens een brug naar de klimaatneutrale stad die Maastricht in 2030 wilt zijn. In de woning krijgen bezoekers uitgebreide informatie over de woning. Ook is er aandacht voor duurzaamheidinitiatieven van de gemeente zelf zoals duurzame energie-installaties voor gemeentelijke gebouwen, energiezuinige openbare verlichting, het inkopen van groene energie. duurzame afvalverwerking en het invoeren van energiebesparende maatregelen. Wethouder Nuss: 'In Maastricht moeten we op het gebied van duurzaamheid een flinke slag slaan. Dat kunnen we als gemeente niet alleen. Dat moet samen met onze inwoners. Dit initiatief helpt ons om duurzaamheid zichtbaar te maken in de stad en dicht bij de burgers te brengen. Ze krijgen in deze woning bijvoorbeeld informatie hoe ze zelf in hun eigen omgeving ook energie kunnen besparen en voordeel kunnen halen.
De Autarkhome is op woensdag- , zaterdag en zondagmiddag van 13.00-17.00 uur open voor publiek. Vanaf 1 juni is er iedere woensdagmiddag een energiespreekuur voor vragen over energiebesparing en duurzame energie in je eigen woning. Onder alle bezoekers worden 10 pakketten met duurzame verlichting en 10 regentonnen verloot. Op de Autarkhome worden ook workshops verzorgd. Leerlingen van het MBO krijgen duurzaam onderwijs en kan er gekookt worden. Organisaties die een workshop over duurzaamheid willen organiseren kunnen de Autarkhome huren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.