Ads Top

Olie- en gasplatforms beter beschermd

De veiligheid rond platforms voor opsporing en winning van gas en olie op de Noordzee wordt beter beschermd. Het Openbaar Ministerie gaat hogere boetes eisen tegen schippers die te dicht bij deze platforms in de buurt komen. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) aan de Tweede Kamer.
Schepen mogen niet binnen een veiligheidszone van 500 meter rond een boorplatform komen. Toch komt het voor dat vrachtschepen, vissersboten en pleziervaarders te dicht bij komen. Een aanvaring kan lekkages aan pijpleidingen en schade aan platforms tot gevolg hebben. In het uiterste geval kan een aanvaring tot een ongeluk leiden met ernstige gevolgen voor mens en milieu
Wanneer schippers te dichtbij een boorplatform komen is dat strafbaar. De maximale boete die een rechter kan opleggen aan bedrijven bedraagt bijna acht duizend euro. Particulieren kunnen een boete van maximaal 4000 euro krijgen. Met het Openbaar Ministerie is afgesproken vanaf 1 juni in beginsel de maximale boete te eisen. Het Openbaar ministerie heeft ook de mogelijkheid om een transactie aan te bieden aan de schipper en zo de gang naar de rechter te voorkomen. Ook het voorstel voor deze transactie zal in beginsel de maximale boete bedragen.
Dit moet schippers afschrikken opzettelijk de veiligheidszone van een boorplatform binnen te varen. Het Openbaar Ministerie behoudt de mogelijkheid af te wijken, bijvoorbeeld wanneer schepen door overmacht op drift geraakt zijn.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.