Ads Top

Mega-schip voor bouw windparken op zee gedoopt

Energiebedrijf RWE Innogy beschikt sinds deze week over 's werelds eerste schip dat vier megagrote windturbines kan vervoeren en op zee op een diepte van ruim 40 meter kan opstellen. Het schip, de 'Victoria Mathias', is gebouwd in Zuid-Korea. Het heeft rond de 100 miljoen euro gekost.
De eerste klus voor het schip is begin deze zomer de aanleg van het windpark "Nordsee Ost", waar stroom opgewekt zal worden voor bijna 300.000 huishoudens. Dit park wordt gebouwd op zo'n 30 kilometer van Bremerhaven, ten noorden van het Duitse eiland Helgoland.
Het schip is 100 meter lang en 40 meter breed. Het is speciaal ontworpen voor het opzetten van offshore windturbines en is een van de sterkste in zijn soort. Door middel van een satellietgestuurd navigatiesysteem wordt het schip voor bouwwerkzaamheden op zee tot op de centimeter nauwkeurig gepositioneerd. Met zijn uitschuifbare stalen dragers kan het veilig op de zeebodem verankerd worden. De kraan heeft een hijsvermogen van duizend ton. Op de bouwlocatie verandert het schip in een hefeiland van waar af funderingen en windturbines geïnstalleerd kunnen worden.
De aanleg van de fundering van het windpark "Nordsee Ost" staat gepland voor deze zomer. Er wordt begonnen met het vervoer van twee funderingsconstructies per week. In aansluiting daarop worden alle 48 windturbines van de 6-MW-klasse naar de locatie gevaren en opgezet. In 2013 moet de aanleg van het windpark voltooid zijn. De windcentrale met een geïnstalleerd vermogen van 295 MW gaat jaarlijks zo'n 295.000 huishoudens in Duitsland van stroom voorzien.
Naast Victoria Mathias heeft het bedrijf nog een tweede schip laten bouwen: de qua bouw identieke Friedrich Ernestine. Dit schip is bedoeld voor de bouw van het Gwynt y Môr-windpark (576 MW) vóór de kust van Wales.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.