Ads Top

Windparken in Noordzee stap dichterbij


De Raad van State heeft drie vergunningen voor windparken in de Noordzee van het Britse SSE Renewables en het Deense DONG Energy definitief goedgekeurd. Hiermee komt de bouw van deze windparken van in totaal ruim 900 megawatt - voldoende om ongeveer 750.000 huishoudens van stroom te voorzien - weer een stap dichterbij.
Met nieuwe verkiezingen in aantocht komt de beslissing van de Raad van State mogelijk op een cruciaal moment. De verduurzaming van de energievoorziening zou voor een volgende regering weleens speerpunt kunnen worden. Dit is nodig om de economische kansen van wind op zee te verzilveren. Met de traditioneel sterke Nederlandse offshore sector zal een stevige inzet op wind op zee leiden tot meer banen en economische groei.
Bovendien kan wind op zee een belangrijke bijdrage leveren aan een veilige en schone energievoorziening. De Nederlandse Noordzee is wereldwijd één van de beste plekken voor wind op zee. Om dit enorme potentieel te benutten is het van belang dat er een duidelijk en consistent beleid wordt gevoerd, waarmee een effectief investeringsklimaat wordt gecreëerd. Ook dient zo snel mogelijk duidelijk te worden hoe het beleid ten aanzien van de aansluiting van de windparken aan het Nederlandse electricitietsnetwerk wordt vormgegeven.
"De uitspraak van de Raad van State bevestigt de kwaliteit van onze windparken. Het is nu aan de overheid om de juiste omstandigheden te creëren waardoor SSE Renewables en DONG Energy in Nederland gaan investeren,'' aldus Reinout Wissenburg (Country Manager, SSE Renewables).
SSE Renewables en DONG Energy zijn samen eigenaar van de drie genoemde windparken 'West-Rijn', 'Breeveertien II' en 'Den Helder', allen minimaal 34 km uit de kust gepland, waardoor ze vanaf de Nederlandse kust niet zichtbaar zijn. Ten aanzien van deze windparken zijn nog geen investeringsbesluiten genomen. SSE Renewables is de duurzame energiedivisie van SSE, één van de grootste energiebedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is SSE actief in Nederland, Ierland en Zweden, waar vooral wordt ingezet op de ontwikkeling van windparken op zee. DONG Energy is het grootste energiebedrijf van Denemarken en de grootste offshore windenergieproducent ter wereld. Naast de drie Nederlandse windparken werken beide bedrijven ook samen bij de ontwikkeling van windpark 'Walney' in de Ierse Zee.

1 opmerking:

  1. Leuke, veelbelovende projecten, maar de investeerders geven niet thuis omdat ze niet in offshore windenergie geloven.

    Nu de EU bovendien plannen op stapel heeft staan om lidstaten te verplichten wind- en zonne subsidies af te schaffen wordt het voor investeerders nog onaantrekkelijker.

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.