Ads Top

Vijf smart grid projecten op komst

Er komen vijf grootschalige en uiteenlopende smart grid demonstratieprojecten in Nederland. Dat zijn zesentwintig partners van het Smart Energy Collective overeengekomen. Het Smart Energy Collective wil met de realisatie van vijf demonstratieprojecten bij verschillende gebruikersgroepen - industrie, kantoren, bestaande woonwijken en nieuwbouwwijken - intelligente energiesystemen toetsen in de praktijk. Tegelijkertijd wil het Smart Energy Collective een belangrijke aanzet geven tot standaardisatie. De noodzaak hiertoe is groot. Uit een inventarisatie tijdens de eerste fase bleek dat er meer dan 6000 relevante standaarden zijn die een rol spelen bij de nieuwe technologieën die de komende jaren op de markt gebracht worden.
De projecten worden gerealiseerd op de luchthaven Schiphol, in enkele kantoren van ABB en Siemens, en in drie woonwijken: in Gorinchem, Heerhugowaard en Goes.

1. Industrie: Het demonstratieproject Industrie wordt gerealiseerd op luchthaven Schiphol (the GROUDS) en richt zich op kleine en middelgrote industrieën. Het doel is om zowel lokale netwerkcongestie te voorkomen als om een lokale energiebalans in stand te houden door de inzet van lokale elektriciteitsopwekking met een of meerdere WKK's (installaties voor warmte-krachtkoppeling).

2. Kantoren: In het demonstratieproject Kantoren zal vooral onderzocht worden hoe maximaal gebruik gemaakt kan worden van de flexibiliteit in de energievraag van deze kantoren door de inzet van energiemanagementsystemen en de introductie van commerciële energiediensten. De proeftuin zal bestaan uit enkele kantoren van Siemens en ABB, en mogelijk nog van andere partners uit het collectief.

3. Woonwijk 'All Electric District': Een volledig elektrische woonwijk levert een uniek elektriciteitsmarktprofiel op doordat de complete energievraag elektrisch is en de lokale opwekking door middel van zonnepanelen plaatsvindt. Het opladen van elektrische voertuigen en ruimteverwarming via elektrische warmtepompen vergen flexibiliteit om de piekbelasting te verlagen. Elektriciteitsopslag, mogelijk nog aangevuld met lokale opwekking via biogas gestookte WKK ondersteunen de flexibiliteit en het netwerk die noodzakelijk zijn in dit demonstratieproject. De proeftuin wordt gerealiseerd in Gorinchem.

4. Woonwijk 'Gas en elektriciteitsnetwerk': Deze proeftuin, die gerealiseerd wordt in Heerhugowaard, richt zich op het potentieel van de bestaande bouw in Nederland waarbij gas- en elektriciteitstoepassingen met elkaar in concurrentie worden gebracht. Daarnaast wordt ook onderzocht op welke wijze het beste uit deze twee 'werelden' te realiseren is. Dit biedt veel mogelijkheden voor kostenefficiënte duurzame energieoplossingen met een groot marktpotentieel.

5. Woonwijk 'District Heating Area': Dit demonstratieproject in Goes onderscheidt zich van de andere demonstratieprojecten door de volledig geïntegreerde oplossing van warmte en elektriciteit. De mogelijkheden zullen worden onderzocht waaronder op comfort gebaseerde diensten geïntroduceerd kunnen worden. Door middel van intelligente warmte- en koudeopslagsystemen zal de gewenste flexibiliteit worden gerealiseerd en de slimme elektriciteits- en warmtemarkt worden geoptimaliseerd.

Deelnemende partijen zijn op dit moment ABB, Alliander, APX Endex, BAM, DELTA, DNV KEMA Energy & Sustainability, Efficient Home Energy, Eaton, Eneco, Enexis, Essent, GEN, Gemalto, Heijmans, IBM, ICT Automatisering, Imtech, KPN, Nedap, NXP Semiconductors, Philips, Priva, Siemens, Smart Dutch, Stedin en TenneT.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.