Ads Top

Spelende kinderen wekken elektriciteit op met e-tegel

Op een basisschool in Deventer zijn tegels aangelegd die licht geven als kinderen erop springen. Het is de eerste keer dat de e-tegel wordt toegepast en getest in de praktijk. De e-tegel is bedacht en ontwikkeld door advies- en ingenieursbureau Tauw en straatmeubilairspecialist Grijsen park en straatdesign.
In de e-tegel zijn piëzo-elementen ingebouwd. De piëzo-elementen zetten de trillingen die spelende kinderen veroorzaken om in elektriciteit. Deze voedt de led-verlichting, die in de e-tegel is geïntegreerd en de tegel laat oplichten.
Bij de herinrichting van het schoolplein van basisschool De Olijfboom in Deventer zijn de e-tegels voor het eerst aangelegd. Ze zijn gebruikt om er twee spelvormen mee aan te leggen, waaronder het spel Twister.
Volgens projectleider Simon Bos van Tauw wordt de nieuwe e-tegel de komende weken getest op het schoolplein: "Op het schoolplein ligt een doorontwikkeld prototype. De komende weken zijn voor ons belangrijk om te zien of het prototype voldoet aan de verwachtingen of dat er nog aanpassingen nodig zijn. Het is een gloednieuw concept op basis van piëzotechniek, waar we eerder ervaringen mee hebben opgedaan bij onder andere de N34."
Ingenieursbureau Tauw en Universiteit Twente deden al eerder proeven met het omzetten van trillingen in energie met behulp van piëzotechniek. Een proefproject op de N34 bij Hardenberg werd eerder dit jaar afgerond. In dat project is aangetoond dat het lokaal opwekken van elektriciteit door middel van trillingen mogelijk is. Op de N34 zijn de trillingen van het wegverkeer omgezet in elektriciteit door piëzoelementen onder het wegdek aan te brengen. De piëzotechniek is nu verder ontwikkeld en geïntegreerd in een stoeptegel van roestvast staal.
Als de testresultaten goed zijn, neemt Grijsen de e-tegel nog dit jaar in productie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.