Ads Top

Eoly steunt Leuvense studenten in de World Solar Challenge

Op 8 oktober start in Australië de World Solar Challenge, een tweejaarlijkse race met auto’s die op zonne-energie rijden. De internationale wedstrijd gaat dwars door Australië over een afstand van 3.000 km. Dit jaar is Eoly, de groene-energieproducent en -leverancier van Colruyt Group, een van de officiële partners van het Belgische Solar Team. En met reden, want de zonnewagen heeft dezelfde ambities als Eoly: duurzame energie stimuleren, promoten en gebruiken in concrete toepassingen.

België vaardigt al sinds 2005 een team ingenieursstudenten van de KU Leuven af. Dit jaar racen 21 studenten met de ‘Punch Two’. De zonnewagen is kleiner, lichter en sneller dan zijn voorganger ‘Punch One’. Joachim Verheyen, teammanager van het Solar Team legt uit: “Om te mogen deelnemen aan het wereldkampioenschap in Australië moet de wagen voldoen aan een aantal regels die elke editie veranderen. Dit jaar mochten we maar 4 m² zonnepanelen gebruiken. Daarom moesten we heel het ontwerp aanpassen en is de ‘Punch Two’ kleiner dan de ‘Punch One’.” Er liggen dan wel minder zonnepanelen op de wagen, maar toch boet hij niet in aan snelheid.

Als groene-energieproducent en pionier in nieuwe duurzame technologieën is Eoly bijzonder trots op deze samenwerking. Stephan Windels, business unit manager van Eoly, vertelt: “Vooral de ondernemingszin en de dynamiek van deze studenten heeft ons overtuigd. Wij steunen hen in dit grote avontuur, dat meteen ook toont hoeveel toekomstperspectieven hernieuwbare energie biedt. Bij Eoly duimen we allemaal voor een eerste Belgische overwinning in de Solar Challenge.” En daar eindigt het verhaal niet: voor de World Solar Challenge van 2019 wil Eoly samen met het Solar Team de koeling van de zonnepanelen verbeteren.

Voor zijn vertrek naar Australië werd de Punch Two nog uitvoerig getest op het circuit van Ford in Lommel. De zonnewagen haalde er onder optimale omstandigheden een topsnelheid van 120 km/u. “We werken al meer dan een jaar aan onze wagen en hebben gedroomd van zulke snelheden. De maximale snelheid op de openbare weg in Australië is 120 km/u. Sneller kunnen rijden heeft dus geen enkele zin”, zegt teamanager Joachim Verheyen. Tijdens de Solar Challenge zal de wagen gemiddeld 80 km/u rijden en versnellen bij het inhalen van andere zonnewagens. Met 1.500 km op de teller zijn de wagen en de Leuvense studenten klaar voor een plaats in de top drie. Dat is alvast de ambitie. De race winnen is bij de vorige zes deelnames niet gelukt, maar zou dit jaar in elk geval een enorme opsteker zijn. Eoly gelooft als trotse partner in een mooi resultaat en wenst het Punch Powertrain Solar Team veel succes.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.