Ads Top

Zonnepanelen uitzetten als de zon schijnt

Zonnepark Beuningen wordt voortaan aangestuurd door slimme technologie van duurzaam energieplatform Vandebron. Hiermee kan de opwek van de ruim 27.000 zonnepanelen automatisch worden op- of afgeschaald, om zo overbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen.

Op momenten wanneer de zon flink schijnt kan de productie van duurzame stroom worden teruggeschroefd, of zelfs tijdelijk uitgezet. Met deze nieuwe software helpt Vandebron, in samenwerking met het Klimaatfonds Nederland en Ecorus, het elektriciteitsnet in balans te houden en blijft het zonnepark rendabel, nu en in de toekomst.
 
Het gebruik van slimme balanceringstechnologie - zoals de software van Vandebron - wordt gestimuleerd vanuit netbeheerders. Zo werken zij samen met producenten om duurzame energie beschikbaar te maken voor iedereen, op elk moment van de dag.

Door op de momenten met hele lage prijzen en elektriciteitskabels die vollopen met groene stroom, de productie iets terug te schroeven kunnen verschillende zonneparken en windparken blijven leveren. In plaats van dat er één vol aan staat en een andere juist helemaal uit. Deze gelijke verdeling is belangrijk voor het voortbestaan van groene producenten. Ook kan het elektriciteitsnet de toevoer van groene stroom beter verwerken wanneer deze gebalanceerd/geleidelijk wordt aangeleverd. Producenten ontvangen hier een vergoeding voor vanuit de netbeheerders. Zo helpt het slim en flexibel aansturen van zonnepark Beuningen niet alleen het elektriciteitsnet en de opbrengsten van het zonnepark maar ook de energietransitie als geheel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.