Ads Top

Met geluidsgolven op zoek naar aardwarmte in Lelystad

Vanaf maart onderzoekt HVC of de ondergrond in Lelystad geschikt is voor het gebruik van aardwarmte. De resultaten van het onderzoek laten zien hoe de ondergrond er precies uitziet. Aardwarmte is een duurzame warmtebron waarmee woningen en gebouwen verwarmd kunnen worden zonder aardgas.

Het onderzoek wordt over een lengte van ongeveer 50 kilometer uitgevoerd. Op het kaartje is dit gebied met rode lijnen ingetekend. Het onderzoek start in maart en duurt ongeveer 4 tot 5 weken. Het bedrijf Seismic Mechatronics voert het onderzoek uit namens HVC. Het onderzoek bestaat uit de volgende stappen:

Een soort grondmicrofoons, zogeheten geofoons, worden 15 centimeter diep in de grond geplaatst.
Een speciaal voertuig rijdt langs de geofoons. Het voertuig stuurt om de 10 meter geluidsgolven de grond in. Dit gebeurt ‘s nachts, omdat er dan weinig invloed is van geluid uit de omgeving. Van die geluidsgolven merken bewoners niets. Wel is er mogelijk een zoemend geluid hoorbaar tijdens het onderzoek.

Toch moet er nog veel gebeuren voordat inwoners uit Lelystad gebruik kunnen maken van aardwarmte. Daarvoor moet HVC een aantal vergunningen aanvragen. Ook de gemeente Lelystad moet nog een aantal beslissingen nemen. Pas als alle stappen zijn doorlopen, neemt HVC in overleg met Vattenfall een definitief besluit over het project. Als het project door gaat, verwacht HVC eind 2027 de eerste aardwarmte te kunnen produceren. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.