Ads Top

Nieuw standaard ontwerp voor elektriciteitstations Tennet en Enexis

Samen met Enexis is netbeheerder TennetT gestart met de bouw van een nieuw hoog- en middenspanningsstation op bedrijventerrein Zuid-Groningen bij Ter Apelkanaal, in de gemeente Westerwolde.

Het is het eerste 380 kV-hoogspanningsstation dat gebouwd wordt volgens een nieuw, standaard ontwerp. De komende jaren bouwen we meerdere nieuwe 380.000 volt-stations, ruim duizend hoogspanningsmasten en legt zij duizenden kilometers elektriciteitskabel aan. Om dit snel, efficiënt en duurzaam te kunnen doen is een standaard werkwijze nodig. Overal in Nederland worden elektriciteitsstations en hoogspanningsmasten gebouwd op basis van standaard modules. Dit geldt voor TenneT en Enexis.

De technische standaard is nodig om de enorme opgave waar wij en Enexis voor staan om de uitbreiding van het hoogspanningsnet te realiseren. Ook voor het onderhoud is het belangrijk dat er met standaard ontwerpen wordt gebouwd. Dan maakt het niet meer uit of je in noord, oost, zuid of west Nederland het onderhoud moet plegen. De afgelopen jaren hebben engineers, samen met marktpartijen, een standaard ontwerp ontwikkeld voor de 380 kV-stations. We moderniseren ook 140 110 kV- en 150 kV-stations volgens het nieuwe gestandaardiseerde modulaire concept.

Het nieuwe hoog- en middenspanningsstation in Zuidoost Groningen is nodig om aan de snelle groei van het elektriciteitsaanbod via wind- en zonne-energie, de verduurzaming en de verwachte toename van de vraag te voldoen. TenneT en Enexis verwachten station Zuid Groningen in 2026 in gebruik te nemen. Het station bij Ter Apelkanaal is onderdeel van een grootschalige versterking van het hoogspanningsnet in Noordoost Nederland, die in 2030 gereed is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.