Ads Top

Eerste energieopwekkende carport

Zonne-energie expert Zonnegilde heeft de eerste energieopwekkende carport opgeleverd in samenwerking met Smart Cladding Constructions (SCC). De carport met zonnepanelen is geïnstalleerd bij Data B. Mailservice in het Groningse Leek en is een toonbeeld van de innovaties in de duurzame energiebranche. In de praktijk blijkt dat veel daken van bedrijfspanden niet geschikt zijn voor zonnepanelen, daarom wordt steeds vaker voor een carport met zonnepanelen gekozen. Bijzonder aan de oplossing is het gebruik van stalen profielen die de bodem in worden getrild. Daardoor bleef de bestaande parkeerplaats volledig intact, ook tijdens de bouw.

Volgens Gerard de Ruiter, directeur van Zonnegilde, is dit een goed voorbeeld van creatief op zoek naar meer oppervlakte om zelf energie op te wekken. 'Veel mensen pleiten voor het volleggen van daken met zonnepanelen. Maar in meer dan de helft van de gevallen blijkt dat daken constructief niet sterk genoeg zijn voor zonnepanelen. We moeten daarom uitwijken naar creatieve en slimme oplossingen. Bij dit project hebben we dat toegepast in de vorm van een carport met zonnepanelen'.

Wel was er een voorbehoud: de parkeerplaats moest intact blijven, waardoor traditionele funderingstechnieken (graven/heien/beton storten) afvielen. Uiteindelijk is er gekozen voor het gebruik van stalen profielen die de grond worden ingebracht met een hoogfrequent trilblok. Op deze profielen is de carport constructie inclusief zonnepanelen, gerealiseerd. Dit project markeert de eerste succesvolle afronding van de samenwerking met SCC, de partner van Zonnegilde in bouw- en PV techniekprojecten.

Het eindresultaat is een volledig waterdichte carport die ook nog eens vandalismebestendig is, want vanaf de grond liggen de 170 Jinko 570Wp glas-glas panelen en de bekabeling buiten bereik. Door de toepassing van een damwandplaat zijn de panelen niet zichtbaar van onderaf. Door te kiezen voor deze verduurzamingsoplossing kan Data B. Mailservice rekenen op een eigen opwek van ca. 87.000 kWh op jaarbasis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.