Ads Top

Fluvius versterkt actieplan voor uitvallende zonnepanelen

De – ondertussen 925 000 – zonnepaneelinstallaties in Vlaanderen, er kwamen er maar liefst 160 000 bij in 2023, zullen de komende maanden opnieuw overuren draaien. Netbedrijf Fluvius erkent dat dit op sommige piekmomenten en zeer lokaal problemen met zonnepaneelinstallaties en uitvallende omvormers oplevert. Fluvius had hiervoor al een actieplan, maar breidt dat dit voorjaar uit met nieuwe acties. Een aantal oplossingen zullen op korte termijn kunnen worden ingevoerd, een aantal andere oplossingen op (middel)lange termijn.  

Omdat de zon voor iedereen in de straat op hetzelfde moment schijnt, en omdat niet alle zonnepaneeleigenaars hun opgewekte stroom direct zelf verbruiken, kan het elektriciteitsnet tijdelijk en zeer lokaal overbelast raken. Vooral in landelijke gebieden bestaat het fenomeen. Daardoor wekken de zonnepanelen even geen energie meer op.

Fluvius ontving het afgelopen jaar 5042 klachten over uitvallende omvormers. Hoewel 5042 klachten op 925 000 zonnepaneelinstallaties slechts een aandeel van 0,55  procent vertegenwoordigt, en de uitval niet overal even lang duurt, neemt Fluvius iedere klacht over een uitvallende omvormer zeer ernstig. ​

Het netbedrijf werkt verder aan een goed onderbouwd actieplan om de klachten in de toekomst tot een minimum te beperken, maar beseft ook dat de problemen morgen nog niet van de baan zullen zijn. Dat zal helaas nog wat geduld vergen. Het door Fluvius beheerde elektriciteitsnet in Vlaanderen behoort vandaag tot de top van Europa, maar in de komende jaren zijn grote investeringen nodig om het net klaar te maken voor de snel toenemende elektrificatie, met veel meer elektrische wagens, massaal veel warmtepompen en zonnepanelen en een stijgend verbruik in de industrie. ​ ​

Indien het probleem niet binnen de 90 dagen opgelost kan worden, ontvangt de zonnepaneeleigenaar (<= 10kVa) een compensatie. De uitbetaling van de compensatie gebeurt jaarlijks via Fluvius, ten laatste tegen 30 november en tot het probleem opgelost is. Klanten die nog recht hebben op groenestroomcertificaten krijgen een bijkomende compensatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.