Ads Top

Netbeheerders: Vaker geplande stroomonderbrekingen

Huishoudens moeten de komende jaren vaker rekening houden met tijdelijke uitval van stroom. Dit komt onder meer door grootschalige uitbreiding van het elektriciteitsnet, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland op Nu.nl en de website van RTL.

Vorig jaar hadden bijna 840.000 gebruikers korte tijd geen stroom door gepland onderhoud. Dat betekende een verdubbeling in vergelijking met de jaren ervoor. En eigenlijk is dat goed nieuws: Dit is nodig omdat de energienetten flink worden verbouwd. Netbeheerders zijn bezig met de grootste verbouwing van onze elektriciteitsnetten ooit. Dat maakt dat het aantal geplande onderbrekingen de komende jaren waarschijnlijk verder toe zal nemen. Er moeten de komende tien jaar tussen de 37.000 (+39%) en 54.000 (+57%) elektriciteitshuisjes worden bijgebouwd. Ook moet er tussen de 80.000 en 105.000 km kabel worden gelegd.

Toch blijft de betrouwbaarheid van het Nederlandse stroomnet hoog, schrijft Nu.nl. Gemiddeld had een huishouden in het hele jaar slechts 21,8 minuten geen elektriciteit. Dat is ietsje minder dan de 21,9 minuten van een jaar eerder.

De beschikbaarheid van gas is nog wat beter. Gemiddeld hadden huishoudens afgelopen jaar maar 97 seconden geen gas. De betrouwbaarheid van de energienetten komt daarmee uit op 99,99 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.