Ads Top

Warmtepomp en thuisbatterij staan hoog op het wensenlijstje

Bijna een kwart van de huiseigenaren wil komend jaar een warmtepomp of een thuisbatterij voor zonnepanelen aanschaffen. Dat blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden Bank onder ruim 600 huiseigenaren. Daarmee staan deze maatregelen bovenaan de lijst van geplande verduurzaming van de woning.

De thuisbatterij voor zonnepanelen is nu nog maar in 4 procent van de koopwoningen te vinden, maar 21 procent van de ondervraagde huiseigenaren wil binnen een jaar een thuisbatterij aanschaffen. Daarnaast heeft 13 procent op dit moment een hybride of volledig elektrische warmtepomp. 22 procent geeft aan van plan te zijn om komend jaar hierop over te stappen. Wanneer huiseigenaren daadwerkelijk de daad bij het woord voegen, betekent dat een flinke stap voorwaarts in het verduurzamen van de Nederlandse woningmarkt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aanleggen van zonnepanelen een populaire verduurzamingsmaatregel is. Meer dan de helft heeft hier na de aankoop van de woning voor gekozen. En 13 procent is van plan komend jaar nog over te gaan op zonnepanelen. Het hoge aandeel zonnepanelen verklaart mogelijk ook de wens van veel huiseigenaren om een thuisbatterij aan te schaffen.  

De belangrijkste informatiebron voor verduurzaming is familie en vrienden. Daar staat tegenover dat een derde zich helemaal niet heeft laten adviseren. Slechts een minderheid heeft een professionele adviseur op het gebied van verduurzamen en/of financiering geraadpleegd. Van de huiseigenaren die nog geen energiezuinige maatregelen genomen hebben, denkt 32 procent dat ze hiervoor onvoldoende financieringsmogelijkheden hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.