Ads Top

Stroomprijs daalt in half jaar tijd met bijna de helft

Consumenten betalen in april 2024 minder energie dan voor de crisis. Vooral in het afgelopen half jaar is een flinke daling te zien. In november betaalde je nog 35 cent per kWh stroom. Vandaag is dat gedaald naar 21 cent. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Voor gas betaal je wel meer dan voor de energiecrisis. De gasprijzen zijn weliswaar fors gedaald. Maar door een hogere belasting blijft de prijs hoger dan voor de crisis.

De stroomprijs neemt sinds de winter van 2023 een flinke vlucht naar beneden. In november betaalde je 35 cent per kWh stroom. Vandaag betaal je 21 cent per kWh. Een daling van 40 procent. Hiermee zijn we terug op het niveau voor de crisis.

Belangrijke vraag voor de consument is natuurlijk: daalt de prijs verder? Als we een warme lente hebben, is de kans realistisch dat de prijzen nog wat verder dalen richting de zomer. Maar de oorlogen in Oekraïne en Israël maken voorspellingen helaas lastig.

De overheid stimuleert de opwekking van hernieuwbare energie uit bronnen zoals wind en zon. Het gebruik van gas wordt ontmoedigd. Daarom is de belasting op de grondstof verhoogd. Voor de energiecrisis betaalde je 52 cent belasting over een kuub gas. Nu is dat 71 cent. Een stijging van bijna 40 procent.

Volgens Independer-expert Joris Kerkhof kan de hogere belasting op gas een vertekend beeld geven. 'Gas is nog altijd iets duurder dan voor de energiecrisis. Maar veel scheelt het niet. Gebruik je hetzelfde belastingtarief als in april 2021, dan is het slechts 9 cent per kuub duurder dan voor de crisis. Door het nieuwe belastingtarief is het verschil 30 cent. Goed om te weten wanneer je van plan bent om over te stappen. Daarom kan het lonen om een langer contract af te sluiten of om over te stappen naar een leverancier met een scherper tarief.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.