Ads Top

Gorinchem zet volgende stap naar warmtenet

Onlangs werd in Gorinchem het officiële startsein gegeven voor de bouw van een warmtestation bij de Gildenwijk. Dit warmtestation, waarmee warmte gewonnen wordt uit waterzuivering, zal vanaf 2025 warmte gaan leveren aan de woningen in de Gildenwijk. De provincie Zuid-Holland heeft in de planfase bijgedragen met geld en expertise om het warmtenet in Gorichem mogelijk te maken.

Gorinchem laat zien dat het mogelijk is om een lokaal warmtenet te bouwen compleet met een lokale warmtebron. Bijzonder aan de situatie in Gorinchem is dat de warmte niet afkomstig is uit diepere aardlagen (geothermie) of uit de industrie (restwarmte), maar dat de warmte straks gewonnen wordt uit een waterzuiveringsinstallatie. De woningen in Gildenwijk zijn nu al aangesloten op het warmtenet maar ontvangen hun warmte momenteel uit een tijdelijke warmtecentrale.

De provincie Zuid-Holland heeft via het Europese Elena-programma en Kansen voor West een groot aantal gemeenten geholpen om de eerste processtappen richting warmtenetten te zetten. In de publicatie Leerpunten uit het programma Duurzame Wijkwarmte Zuid-Holland worden de belangrijkste ‘lessons learned’ gedeeld. Meer informatie over het warmtestation en het warmtenet in de Gildenwijk is te lezen op www.warmtenetgorinchem.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.