Ads Top

Windplan Groen: grootste windpark voor windenergie op land

Op 28 maart is Windplan Groen officieel in gebruik genomen. Het gaat om 11 windparken met 86 windturbines in Oostelijk Flevoland. Het opgesteld vermogen is 515 MW, jaarlijks goed voor circa 1,8 miljard kilowattuur (kWh). Dat is evenveel als de gehele provincie Flevoland per jaar verbruikt. Daarmee is Windplan Groen, qua productie en opgesteld vermogen, het grootste windpark op land in Nederland. Via het bij elkaar brengen én houden van 400 eigenaren en de initiatiefnemers van 11 windparken is een huzarenstuk geleverd.

Windkoepel Groen (WKG) is initiatiefnemer van Windplan Groen, één van de vier aangewezen windenergiegebieden in Flevoland. Ruim 80 procent van de inwoners in dit gebied is eigenaar van het plan (400 agrariërs en bewoners). Samen met de overheden hebben zij rond Dronten en Lelystad één Windplan Groen gevormd. Belangrijke spelers in het ontwikkeltraject waren projectadviseur Ventolines en onafhankelijk adviseur Pondera, die het gehele MER-traject uitvoerde.

Het project blinkt uit in aandacht voor de omgeving. Behalve professionele procescommunicatie met omwonenden ten tijde van de ontwikkeling, de bouw en het beheer van de windparken, vindt ook substantiële financiële participatie plaats. Jaarlijks vloeit ruim € 1,1 miljoen naar de omgeving via een obligatiefonds voor omwonenden en twee lokale stichtingen: Stichting Windfondsen Dronten en Stichting Windplan Groen Fonds. De eerste stichting financiert maatregelen en projecten die de leefomgeving verbeteren en die bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. De tweede stichting ondersteunt kwetsbare personen in de gemeenten Dronten en Lelystad, die een steuntje in de rug nodig hebben en waarvoor overheidsregelingen niet ontoereikend zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.