Ads Top

Sanering van de voormalige elektriciteitscentrale Les Awirs in Flémalle

Jan De Nul en Envisan hebben de eerste saneringsfase van het voormalige kolenpark op de site van elektriciteitscentrale ‘Les Awirs’ in Flémalle afgerond.

Envisan is de milieudivisie van Jan De Nul Group gespecialiseerd in de verwerking en recuperatie van mineraal afval en concessiehouder in de haven van Luik. De elektriciteitscentrale van Les Awirs wordt momenteel ontmanteld.

In drie maanden tijd verplaatste Envisan 220.000 ton grond: 120.000 ton werd uit het voormalige kolenpark van Les Awirs verwijderd en 100.000 ton werd terug naar de site gebracht.

Een milieu- en logistieke operatie die mogelijk werd dankzij de nabijheid van waterwegen en de fysicochemische wasinstallatie van Envisan. Ook een goed voorbeeld van circulariteit: een aanzienlijk volume van de 120.000 ton grond heeft Envisan omgezet in gewassen zand en granulaten, om opnieuw op de lokale bouwmarkt aan te wenden. Uitstekend nieuws voor de mobiliteit én het milieu in Luik.

In de loop van 2021 installeerde Envisan in Luik de eerste fysicochemische wasinstallatie van Wallonië. Deze behandelingstechniek is zeer geschikt voor de behandeling van afgegraven grond uit grote ijzer- en staalproducerende gebieden die worden gekenmerkt door een complexe verontreiniging en onvermijdelijke concentraties van zware metalen.

Met een verwerkingscapaciteit van 70 ton per uur kan deze wasinstallatie, die volgens het principe van natte grondbehandeling werkt, het gehalte aan verontreinigende stoffen zoals zware metalen, koolwaterstoffen, paks, BTEX, enz. aanzienlijk verminderen.

Het verwerkingsproces levert ook gewassen granulaten met een hoge toegevoegde waarde op: zand en een grovere fractie, beide gewassen. 1.000 ton verontreinigde grond levert 700 ton gewassen granulaten op voor de lokale bouwmaterialensector. Een goed voorbeeld van een circulair proces.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.