Ads Top

'Klimaatdoelstellingen coalitieakkoord in 2030 niet haalbaar zonder krachtig ingrijpen van de overheid'

 

Om de aangescherpte klimaatdoelen in het Coalitieakkoord te bereiken is het volgens de netbeheerders dringend noodzakelijk dat de overheid krachtig ingrijpt met een nieuwe set aan transitiespelregels.

Dat is de conclusie die de netbeheerders trekken in de ‘Quickscan Coalitieakkoord Energiesysteem’ die zij op verzoek van minister Rob Jetten hebben opgesteld.

De netbeheerders doen er alles aan om de netten te verzwaren. Ook presenteerde een brede coalitie van 14 partijen – ondernemers, overheden en netbeheerders – aan minister Jetten eerder dit jaar het Actieplan ‘Samen sneller het net op’ waarin structurele oplossingen staan om de huidige knelpunten op het elektriciteitsnet aan te pakken.

En toch is dit alles niet genoeg. Er moet meer gebeuren en daarbij is haast geboden.

Bovendien kunnen de klimaatdoelen alleen gehaald worden als er goed wordt samengewerkt door de overheid, netbeheerders, marktpartijen en burgers. Iedereen wordt medeverantwoordelijk voor efficiënt gebruik van het energiesysteem. Juist dan kan er een stevig fundament gelegd worden om in een recordtempo aan de slag te gaan, de energiehuishouding aan te passen en forse investeringen te doen in het net. We hebben daarom spelregels nodig die iedereen prikkelt goed om te gaan met het net, zoals het afschaffen van de salderingsregeling, anders blijven we het net onnodig extra belasten en als gratis batterij gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.