Ads Top

ACM legt boete op aan PZEM Energy voor overtreding regels groothandelsmarkt energie

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de Nederlandse energieproducent, -leverancier en -handelaar PZEM Energy een boete van 150.000 euro opgelegd, omdat het bedrijf zich niet heeft gehouden aan de verplichting om voorkennis openbaar te maken.

PZEM is eigenaar van enkele elektriciteitscentrales en wist dus wanneer deze centrales bijvoorbeeld moesten worden stilgezet. Deze informatie kan invloed hebben op de prijs die in de groothandelsmarkt voor energie tot stand komt.

Uit onderzoek van de ACM is gebleken dat het bedrijf de regels over het tijdig en juist openbaar maken van voorwetenschap heeft overtreden. Hierdoor had PZEM een kennisvoorsprong ten opzichte van andere marktdeelnemers. Het bedrijf heeft aangegeven dat zij inmiddels veranderingen in haar organisatie heeft doorgevoerd om de naleving te verbeteren.

Om te zorgen dat op de groothandelsmarkt voor energie eerlijke en op concurrentie gebaseerde prijzen voor consumenten en bedrijven tot stand komen, is handel met voorkennis en marktmanipulatie verboden. Alle marktdeelnemers in alle Europese landen moeten zich aan dezelfde regels houden. Deze regels worden REMIT genoemd (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency). Eén van de verplichtingen is dat marktdeelnemers belangrijke informatie openbaar moeten maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.