Ads Top

Gasunie en Vopak gaan samen toekomstige open access waterstof importterminal infrastructuur ontwikkelen

Gasunie en Vopak zijn een samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan. Het doel is om gezamenlijk toekomstige terminalinfrastructuur te ontwikkelen die de noodzakelijke invoer van waterstof in Noordwest-Europa via Nederlandse en Duitse havens mogelijk zullen maken. Beide partijen hebben samengewerkt in de Gate LNG-terminal in de haven van Rotterdam die in 2011 in gebruik is genomen.

Naast binnenlandse productie van waterstof wordt grootschalige import van groene waterstof essentieel voor het behalen van de Europese Green Deal en de Fit for 55-doelstellingen. Importinitiatieven ontwikkelen zich snel: de eerste importstromen naar Duitsland en Nederland worden verwacht tegen 2025.

Er moeten wereldwijde toeleveringsketens en logistieke infrastructuur worden ontwikkeld en geëxploiteerd om de invoer van groene waterstof, die nodig is voor de energie- en grondstoffentransitie, te vergemakkelijken.

De samenwerkingsovereenkomst omvat importprojecten voor waterstof via groene ammoniak, liquid organic hydrogen carriers en vloeibare waterstoftechnologieën. Om producten als waterstof en ammoniak veilig en betrouwbaar te kunnen behandelen, zijn hoogwaardige infrastructuur en operaties nodig.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.