Ads Top

Gasunie start met aanleg waterstofnetwerk Nederland

Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft nieuwe plannen bekendgemaakt voor de aanleg van een landelijk transportnetwerk voor waterstof.

Gasunie zal het waterstofnetwerk in Nederland de komende jaren gaan aanleggen en daarna ook de rol van beheerder van het waterstofnetwerk krijgen.

Vanwege de verwachte groei van de productie van waterstof via windparken op de Noordzee, gaat de minister onderzoeken of er ook een publiek waterstofnet op zee moet komen.

De Noordzee is uitermate geschikt voor het plaatsen van windmolens en we hebben fijnmazige en efficiënte infrastructuur voor transport en opslag. Hierdoor kan Nederland ambitieus inzetten op CO2-vrije waterstof: van de grootschalige productie, het transport in binnen- en buitenland tot en met de opslag.
 
Het waterstofnetwerk verbindt in de komende jaren de zeehavens met de grote industriële clusters in ons land en met opslaglocaties voor waterstof. Ook worden er verbindingen met Duitsland (Ruhrgebied en Hamburg) en België gerealiseerd. Zo kan de groei van de waterstofmarkt worden gefaciliteerd.

Bij de ontwikkeling van het waterstofnetwerk worden vooral bestaande leidingen gebruikt die beschikbaar komen omdat er in de komende jaren steeds minder aardgastransport is. Circa 85% van het landelijke netwerk zal bestaan uit hergebruikte aardgasleidingen. Dat is goed voor het milieu en er zijn relatief weinig nieuwe graafwerkzaamheden nodig. Het is ook goed voor onze portemonnee, want hergebruik van bestaande infrastructuur is veel goedkoper. Gasunie levert hiermee dan ook een flinke bijdrage aan de betaalbaarheid van de energietransitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.