Ads Top

Zonnepark Buinerveen dient meerdere doelen

In het Drentse Buinerveen heeft PowerField een zonnepark ontwikkeld, dat in 2020 in gebruik is genomen. Het idee voor het zonnepark was om invulling te geven aan meerdere doelen; het opwekken van duurzame energie, het stimuleren van natuurontwikkeling en het tegengaan van veenoxidatie in het gebied. PowerField heeft het gerealiseerde natuurgebied naast het zonnepark overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap.
 
Het zonnepark ligt naast het deelgebied Paardetangen. Hier loopt het Achterste Diep, een van de bovenlopen van de Hunze, door een kronkelende beek door voormalig landbouwgebied (akkerbouw). Hier ontstaan nu voedselrijke moerassen, broekbos en hooilanden. Daarbij heeft het gebied een belangrijke functie als waterbergingsgebied.

Bij het beekherstelproject is 1,7 kilometer Hunze weer in een natuurlijke, kronkelende staat teruggebracht. Daaromheen is 46 hectare nieuwe natuur ingericht. Ook kan er in natte perioden meer water worden vastgehouden. Deze ontwikkeling biedt kansen voor nieuwe soorten planten, vogels en vissen. Door de realisatie van het zonnepark is het mogelijk geworden om het deelgebied Paardetangen uit te breiden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.