Ads Top

Minister Jetten start Smart Energy Hub op Hessenpoort Zwolle

 

Tijdens een werkbezoek aan Zwolle heeft minister Jetten gistermiddag de Smart Energy Hub op bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle symbolisch gestart. Een slim lokaal energiesysteem waarmee het lokale energienet wordt ontlast en een heel bedrijventerrein energieneutraal kan worden.

De symbolische starthandeling bestond uit het dichtdraaien van een kraan, waardoor tot nu toe zuurstof uit de buitenlucht in de rioolwaterzuivering wordt ingebracht. De buitenlucht bezit veel minder zuurstof dan de pure zuurstof die vrijkomt met het onderzoeksproject. Deze pure zuurstof wordt in de onderzoeksfase in de rioolwaterzuivering gebracht voor het zuiveringsproces. Dit gebeurt dus in de plaats van de zuurstof uit de buitenlucht. De pure zuurstof komt onder druk vanuit de Waterstoffabriek. Er zijn hierdoor geen compressoren nodig om de zuurstof in de zuivering te blazen. De huidige compressoren (de kraan) zijn dan niet meer nodig.

Als deze Smart Energy Hub (SEH) succesvol is dan kunnen we die kennis gebruiken voor meer opwek in de directe omgeving. Door SEH’s gaan we die energie ook zelf lokaal / regionaal beter gebruiken. Dat is goed voor onze bedrijven en inwoners en draagt bij aan een versnelling van de energietransitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.