Ads Top

Aftrap Zon op Zuid met negen collectieve zonnedaken

In je eigen wijk duurzame energie opwekken en samen met andere bewoners profiteren van de opbrengsten. Dat is het doel van Zon op Zuid. Vrijdag gaf wethouder duurzaamheid Arno Bonte vanaf het dak van het Olympia College in IJsselmonde het startsein voor dit project.

Op dit dak worden gefaseerd circa 1.000 zonnepanelen geplaatst. Het dak betreft één van de negen coöperatieve zonnedaken die binnen twee jaar in Rotterdam Zuid moeten zijn gerealiseerd.

Om de instap voor deelname zo laagdrempelig mogelijk te houden ontwikkelde Energie van Rotterdam, een platform van samenwerkende energiecoöperaties in de stad, het Rotterdams model. Dit stelt alle Rotterdammers in staat om deel te nemen aan een zonnedak in de eigen wijk, ongeacht de dikte van de portemonnee. Zo kan elke inwoner naar eigen draagkracht bijdragen aan de verduurzaming van zijn eigen woonomgeving.

De komende twee jaar worden er vanuit Zon op Zuid 9 coöperatieve zonnedaken gerealiseerd op grote daken in Zuid. Deze daken hebben een gezamenlijk vermogen van circa 1975 kWp, goed voor de opwek van circa 1.750.000 kWh per jaar. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarlijks stroomverbruik van zo’n 800 Rotterdamse huishoudens.

Ieder zonnedak is eigendom van een lokale energiecoöperatie. De duurzame stroom die het dak produceert wordt verkocht aan een groene energieleverancier. De opbrengst is voor de energiecoöperatie en daarmee voor de wijk en haar bewoners. Zij beslissen samen hoe de opbrengst wordt geïnvesteerd om hun eigen wijk duurzamer te maken. Zoals bijvoorbeeld voorlichting over energiebesparende maatregelen aan huis.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.