Ads Top

GasTerra zet alle zeilen bij in 'uitzonderlijke marktomstandigheden'

 Gashandelaar GasTerra heeft in 2021 door de uitzonderlijke marktontwikkelingen meer gas verhandeld, met een aanzienlijke hogere waarde, zo vermeldt de onderneming in het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

De omzet én de inkoopkosten zijn meer dan verdubbeld door de hogere marktprijzen. Het verhandelde volume nam toe van 41,6 naar 44,2 miljard kubieke meter.

GasTerra heeft eraan bijgedragen dat de winning uit het Groningenveld in het gasjaar 2020-2021 verder is gedaald van 8,6 miljard naar 7,8 miljard kubieke meter.

De afbouw van de Groningenproductie én de GasTerra-organisatie, het omgaan met het Coronavirus en ongekend heftige prijsbewegingen: 2021 kan voor GasTerra door deze combinatie van omstandigheden met recht een uitzonderlijk jaar worden genoemd.

Na de zomer ontstond een geheel nieuwe realiteit, met een ongekend hoog prijsniveau. Dit heeft de gehele energiesector voor enorme uitdagingen geplaatst. De marktsituatie heeft in GasTerra’s portefeuille tot toegenomen prijs-, krediet- en liquiditeitsrisico’s geleid.

De omzet steeg door de hoge prijzen weliswaar naar ruim 13 miljard euro, maar daar staat tegenover dat de inkoopkosten minstens net zo hard zijn gestegen. De hoge prijzen maakten dat vragen werden gesteld over de leveringszekerheid en de vulgraad van de bergingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.