Ads Top

Duurzamer en zuiniger leven in 2022: rolluiken vs isolerende gordijnen (i.m.)

Wil je je huis verduurzamen? Dan kan isolatie een belangrijk onderdeel zijn. In een goed geïsoleerd huis is de temperatuur aangenaam. De warmte wordt beter vastgehouden en wordt in mindere mate beïnvloed door de temperatuur van buiten. Ook in je energierekening kun je dat verschil terug gaan zien. Je hebt op den duur lagere energiekosten voor het verwarmen van je woning. Isoleren is dus zowel goed voor het milieu als voor je eigen portemonnee.

Veel mensen zoeken het isoleren al snel in het aanschaffen van dubbel glas, het dichten van kieren en naden en folie achter de radiator. Maar ook isolerende raamdecoratie kan het verschil maken. Zowel rolluiken als isolerende gordijnen hebben een effectieve isolerende werking. In dit artikel lees je daar meer over.

Rolluiken
In veel huizen wordt er gekozen voor rolluiken als raamdecoratie. Rolluiken zijn er in allerlei soorten en maten en zijn erg gebruiksvriendelijk. Bij inhuisplaza kun je altijd wel de rolluiken vinden waar je naar op zoek bent. Een voordeel van de rolluiken is de isolerende werking. Dit type raambekleding staat erom bekend dat het op het gebied van isolatie een behoorlijk verschil kan maken.

Met rolluiken ontstaat er een soort luchtlaag tussen het raam en het rolluik. Die luchtlaag fungeert als isolatie, omdat de kou van buiten niet via het raam direct het huis binnenkomt. Aan de andere kant wordt ook de warmte van binnen beter vastgehouden. Een rolluik kan de isolatiewaarde van je raam met zeker wel 10 tot 40 procent verhogen.
 

Isolerende gordijnen
Ook normale gordijnen kunnen bijdragen aan de isolatie van je huis. Net als bij de rolluiken ontstaat er tussen het raam en het gordijn namelijk een isolerende luchtlaag. Bij het ene gordijn meer dan bij het ander. Zo zijn plisségordijnen of plooigordijnen vaak voorzien van een dubbele stoflaag. Die laag is extra dik waardoor het de temperatuur binnen beter op peil kan houden.

De stof van een gordijn kan ook voorzien zijn van een isolerende laag. Dit is vaak een coating van aluminium die warmte reflecteert. Niet elk type gordijnen heeft zo’n laag. Daarom is het zeker de moeite waard om erop te letten als je gordijnen aan gaat schaffen.
 

Rolluiken of isolerende gordijnen kiezen?
Zowel de rolluiken als de gordijnen kunnen dus fungeren als isolerende raamdecoratie. Het is aan jou om te bepalen wat beter bij je past. Qua vormgeving kun je een specifieke voorkeur hebben voor een van de twee. Ook kun je je keuze af laten hangen van het type raam dat je hebt. Rolluiken kunnen bijna wel op ieder raam worden geplaatst. Het maakt daarbij niet uit of het schuin hangt of welk soort kozijnen je hebt. Bij gordijnen kan dat anders zijn. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.