Ads Top

Zware tijden voor de cv-ketel

Veel oudere cv-ketels en toestellen met uitgesteld onderhoud begeven het deze week. Cv-onderhoudsbedrijven draaien overuren om klanten te helpen die in de kou zitten.

Door de grote hoeveelheden sneeuw kunnen ook warmtepompen in de problemen komen. Michorius Installatiebedrijf in Haaksbergen stuurde alle klanten met een warmtepomp afgelopen zaterdag een sms: Zorg dat de buiten-unit van de warmtepomp sneeuwvrij blijft, om te voorkomen dat het toestel uitvalt. ‘Daar waren de klanten blij mee,’ zegt Yvonne Michorius. Haar bedrijf kreeg te maken met bijzondere situaties. ‘We kwamen bij een dakdoorvoer van een cv-ketel die volledig was dichtgesneeuwd. Dan valt de cv-ketel uit. Daarnaast zien we cv-leidingen die dichtvriezen door de snijdende wind.’ Tip van de vakvrouw: zet alle radiatoren in huis open, zeker in slecht geïsoleerde kamers.

Techniek Nederland adviseert consumenten om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. ‘Dat is geen verkooppraatje voor onze leden,’ benadrukt Fred Vos van de installatiekoepel. ‘Een ketel die regelmatig wordt onderhouden door een erkend installateur, is minder gevoelig voor storingen en is veiliger. Bovendien verbruikt een goed afgestelde ketel aanzienlijk minder gas.’

Tips voor veilig en comfortabel gebruik van de cv-installatie

1. Isolatie is prima, maar sluit ventilatieroosters nooit af. Dat kan levensgevaarlijk zijn door koolmonoxidevorming!

2. Stel bij strenge vorst de thermostaat niet lager in dan 17 graden. Dan is de woning ’s ochtends bij strenge vorst sneller op een aangename temperatuur.

3. Draai bij vorst de radiatoren een beetje open. Dat voorkomt bevriezing van de leidingen.

4. Laat de cv-ketel regelmatig controleren – de onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de richtlijnen die de fabrikant voorschrijft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.