Ads Top

Universiteit Twente werkt aan energiezuinige datacenters

Het Centre for Energy Innovation van de Universiteit Twente zet een 10-jarig onderzoeksprogramma op om het datacenter van de toekomst te ontwikkelen.

Ruim 100 UT-wetenschappers zijn betrokken bij het Low-energy Datacenters programma. Samen met partners uit de industrie, waaronder ingenieursbureau Deerns en netwerkbeheerder Alliander, hebben de wetenschappers de ambitie om het energieverbuik van datacenters sterk te verlagen. Het iniatief past binnen het streven van de Europese Unie naar klimaatneutrale datacenters, in lijn met de Europese Green Deal.

De industrie verbruikt veel energie: ongeveer 1% van de wereldwijd opgewekte elektriciteit wordt inmiddels gebruikt door datacenters. Ondanks dat vanuit de sector zelf al sterk is ingezet op energiebesparende maatregelen zullen datacenters naar verwachting in 2030 zelfs zo’n 8 procent van de opgewekte elektriciteit verbruiken. Nieuwe, fundamenteel andere oplossingen zijn nodig om het energieverbruik verder te verlagen – en op lange termijn zelfs richting energieneutrale datacenters te werken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.