Ads Top

Pre Conditioned Air unit (PCA) op Maastricht Aachen Airport

Half januari nam gedeputeerde Joost van den Akker, samen met omwonenden, de Pre Conditioned Air unit (PCA) in gebruik op Maastricht Aachen Airport.

De PCA verwarmt en koelt de vracht in toestellen tijdens hun verblijf op de luchthaven. Dit is met name belangrijk bij verse producten zoals bloemen en groente, maar ook farmaceutische producten die bij een bepaalde temperatuur bewaard dienen te worden.

In het verleden gebruikten vliegtuigen hiervoor de staartmotor, de APU. Deze veroorzaakt een hoog fluitend geluid die als hinderlijk werd ervaren door de omgeving. In nauw overleg met de omgeving is de luchthaven overgegaan tot de aanschaf van deze unit. Enerzijds om de geluidshinder terug te dringen en anderzijds om de CO2 uitstoot te verminderen. De PCA maakt namelijk gebruik van groene (wal)stroom, opgewekt door de zonnepanelen op de Cargo Terminal East. De unit is ook primair bedoeld voor de vrachtvliegtuigen op Oost. Hier werd in het verleden de APU het meest gebruikt en leverde deze ook de meeste hinder voor de omgeving op.

Tijdens de ‘grondtijd’ krijgt een toestel stroom van een Ground Power Unit (GPU). De GPU’s die momenteel in gebruik gebruiken diesel om de stroom te genereren. Twee GPU’s op platform Oost worden op korte termijn vervangen door oplaadbare GPU’s, die ook gebruik maken van de groene stroom van de eigen zonnepanelen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.