Ads Top

7,3 miljoen euro subsidie voor innovatie in windprojecten op zee

Twee bijzondere innovatieprojecten die werken aan wind op zee hebben te horen gekregen dat ze een subsidie krijgen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): SIMOX en RoboDock. SIMOX krijg 4 miljoen euro subsidie, RoboDock krijgt 3,3 miljoen.

In het SIMOX project van het consortium GROW werken 3 onderzoeksinstituten en 11 bedrijven samen aan het testen van vier nieuwe stille methoden voor het installeren van zogenoemde XXL monopiles. Dit is van groot belang omdat geluidseisen bij de bouw steeds knellender zullen worden met de enorme toename van het aantal windturbines op de Noordzee. Daarnaast wordt ook onderzocht hoe monopiles aan het einde van de levensduur van een windpark op verantwoorde wijze kunnen worden verwijderd.

RoboDock is ontwikkeld door Fugro en maakt een platform vanwaar uit diverse onbemande vaartuigen, boven en onder water en drones in de lucht inspectie- en onderhoudstaken kunnen uitvoeren. Op het RoboDock kunnen de vaartuigen en drones weer bijladen en vindt de communicatie met de wal plaats. Ook kunnen vanuit het RoboDock het milieu en de veiligheid in en om het windpark gemonitord worden. In dit project werken vier bedrijven en een onderzoeksinstituut samen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.