Ads Top

Afscheid van deallereerste windturbines in Eeklo

Ecopower neemt afscheid van enkele oude windmolens in Eeklo. Twee van de turbines waren na twintig jaar dienst defect. De derde past niet meer in de nieuwe ruimtelijke ordeningsplannen.

De stad Eeklo schrijft in 1999 energiegeschiedenis. Ze publiceren de eerste openbare offertevraag voor twee windturbines: bij het containerpark en bij het voetbalveld. Belangrijke criteria zijn ‘rechtstreekse burgerparticipatie’, ‘uitgebreide informatie voor de burgers’ en ‘lokale meerwaardecreatie voor de stad en haar bevolking’. Op basis daarvan wordt het project aan burgercoöperatie Ecopower toegewezen.

Sinds 2001 draaien ze, de eerste windturbines van Ecopower én de grootste turbines op dat moment in Vlaanderen. En dat zouden ze nog zo’n 430.240 uren blijven doen. Daarbij produceerden ze zo’n 60.000.000 kWh hernieuwbare elektriciteit. Die coöperatieve elektriciteit stroomde, samen met de winst, als meerwaarde terug naar de lokale bevolking. Per turbine konden meer dan 1500 gezinnen thuis genieten coöperatieve, hernieuwbare elektriciteit aan kostprijs.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.