Ads Top

Zonnedelen op het Antwerpse Zuid

Het Buurtenergiecafé over zonnedelen in de zaal boven café L’Entrepot du Congo kreeg onlangs zo’n 30 geïnteresseerden uit Antwerpen Zuid op bezoek. Dankzij het Europese project Circulair Zuid heeft burgercoöperatie Ecopower – die in heel Vlaanderen actief is en zo’n 58.000 coöperanten telt – een Energiegroep opgestart in Antwerpen Zuid. Elke bewoner uit Zuid, Nieuw Zuid en de Brederode-wijk kan aansluiten om zich mee in te zetten voor een duurzame wijk. De zone waarin de energiegroep actief is, wordt weergegeven op het kaartje.

Ecopower organiseert bijeenkomsten om initiatieven zoals autodelen of zonnedelen toe te lichten bij de buren. Als er enthousiasme is voor concrete projecten, zorgt Ecopower voor de nodige ondersteuning bij de uitwerking ervan.

Het Circulair Zuid-project richt zich in eerste instantie op collectieve investeringen in zonnepanelen en batterijen op grote daken in de buurt. Er worden ook gratis slimme meters geplaatst en er is een app beschikbaar om iedereen inzicht te verschaffen in het verbruik van energie, water en afval.

Naast grote daken van bijvoorbeeld appartementsgebouwen of bedrijven is er ook een groot potentieel voor de ontwikkeling van zonne-energie op de talrijke particuliere daken in Antwerpen Zuid. Op die daken wilt Ecopower nu collectieve installaties plaatsen. Deze zonne-installaties moeten op meerdere, aaneensluitende daken liggen en ook stroom leveren aan verschillende huizen. Op die manier creëren we een collectieve aanpak die, in tegenstelling tot kleine, individuele zonne-installaties, wel voor het nodige rendement zorgt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.