Ads Top

Vlugger en veiliger schakelen in Voeren

In het Belgische Voeren verving Fluvius een bovengronds schakelknooppunt voor middenspanning door een telebewaakte en telebediende dispersiecabine. Met de wegname van dit ‘kraaiennest’ ligt een groot deel van het middenspanningsnet (MS-net) nu ondergronds. De nieuwe schakelcabine is veiliger én klantvriendelijker, omdat Fluvius-dispatchers fouten op het net sneller kunnen opsporen. Op 10 oktober was burgemeester Huub Broers getuige van de allerlaatste manuele schakeling op dit stukje historisch erfgoed.

Omdat dit deel van het MS-net nu ondergronds zit, neemt de kans op defecten, meestal veroorzaakt door storm of verkeersongevallen, fel af. En omdat de dispersiecabine Krindaal vanop afstand bediend wordt en signalen uitstuurt, zien Fluvius-dispatchers bij een storing meteen dat het om een fout op het MS-net gaat. In het verleden moest hiervoor vaak eerst een technicus ter plaatse gaan. Klanten die zonder stroom zitten, zullen voortaan dus nog sneller geholpen worden.

Samen met het kraaiennest verdwijnt in Voeren een stukje erfgoed. Deze bovengrondse constructie dateert uit de beginjaren van onze elektrische netten en is zo’n 70 jaar oud. Fluvius zet veiligheid altijd op de eerste plaats.

Fluvius nam op 5 juli al de nieuwe dispersiecabine in dienst. Hiermee bracht het netbedrijf een belangrijk knooppunt in het Voerense MS-net ondergronds. Begin september verbond Fluvius de laatste kabels via ‘opstijgpunten’ met de luchtlijnen. Op 10 oktober stelde het uiteindelijk het bovengrondse schakelknooppunt definitief buiten dienst. Voortaan gebeuren alle schakelingen via vermogensschakelaars. Deze kunnen onder stroombelasting en vanop afstand bediend worden. Bij stroompannes kan Fluvius zo de stroomtoevoerlijnen meteen herschakelen en de stroomtoevoer sneller herstellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.