Ads Top

Liander breidt elektriciteitsnet uit in Bommelerwaard en West-Betuwe

Liander gaat het elektriciteitsnet in de Bommelerwaard en West-Betuwe (Gelderland) de komende vijf tot tien jaar uitbreiden. Met deze uitbreiding kan Liander de toenemende vraag naar elektriciteit van onder andere tuinders in deze regio straks realiseren. De werkzaamheden voor de uitbreidingen zijn in volle gang.

De Bommelerwaard en West-Betuwe zijn erg in trek bij tuinders, omdat dit gebied door de provincie is aangewezen als groeigebied voor de glastuinbouw. Tuinders gaan door bedrijfsuitbreiding of innovaties extra vermogen vragen. Zo is de gasprijs gestegen, waardoor tuinders zelf minder stroom opwekken met hun warmtekrachtkoppeling. Daarnaast is er door verduurzaming meer elektriciteit nodig. Ook zijn tuinders meer gaan belichten, onder andere met LED verlichting.

Door de snelgroeiende vraag van energie-intensieve sectoren zoals glastuinbouw, raakt het elektriciteitsnet op steeds meer plekken vol. De vraag naar elektriciteit neemt zeer snel toe, sneller dan we het elektriciteitsnet kunnen uitbreiden. Ook in de Bommelerwaard lopen we tegen de grenzen van het elektriciteitsnet aan. In Neerijnen en Velddriel heeft het verdeelstation de maximale capaciteit bereikt, wat leidt tot leveringsproblemen voor nieuwe grootzakelijke klanten of grootzakelijke klanten die meer vermogen willen.

De afgelopen maanden heeft Liander samen met het Glastuinbouwpact, Glastuinbouw Nederland en kennisinstituut Delphy met zo’n zeventig tuinders in dit gebied gesproken. Doel was om inzichtelijk te maken wat de plannen zijn de komende jaren en bewustwording creëren dat de capaciteit van ons net zijn grenzen kent. Daarom is het belangrijk dat ondernemers hun plannen tijdig bij ons kenbaar maken. Henk van Wijk, voorzitter van de werkgroep Elektriciteit: “Wij zijn positief over de samenwerking met Liander tijdens deze inventarisatie-fase en hopen deze lijn door te trekken tijdens de uitvoeringsfase”.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.