Ads Top

Stad Leuven, ECoOB en Ecopower nodigen uit om mee te investeren in zonnepanelen op 11 publieke gebouwen

De stad Leuven, het AGSL (Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling), Museum M en Zorg Leuven stellen elf daken ter beschikking voor de installatie van zonnepanelen. De stad roept haar inwoners op om te investeren in deze zonnepanelen en zo de lokale productie van hernieuwbare energie op te krikken. Burgercoöperaties ECoOB en Ecopower staan in voor het financieren, leveren, plaatsen en exploiteren van de zonnepanelen. Het project wordt via deze coöperaties voor 100% gefinancierd door burgers.

De zonnepanelen komen in de lente 2020 op de daken van het Politiehuis op de Philipssite, de ontmoetingscentra 't Celestijntje en Genadedal, de Sportschuur in Wilsele, kinderdagverblijf De Girafant, Museum M, de Bib Leuven Tweebronnen, de woonzorgcentra Edouard Remy en Ter Vlierbeke, de facilitaire diensten van Zorg Leuven op de Geldenaaksebaan en de assistentiewoningen in het Ruelenspark. Lees de technische details van het project in de projectfiche.

“We willen dat de Leuvenaar de kans heeft om het zonlicht, de wind en andere hernieuwbare-energiebronnen maximaal zelf te ‘oogsten’. Die energiebronnen zijn gemeenschappelijk goed. Daarom kiezen we ervoor dat de Leuvenaars eigenaar worden van deze zonnepanelen. Dit zorgt voor het nodige draagvlak voor de energietransitie”, zegt David Dessers, schepen van klimaat en duurzaamheid.

De stad kiest voor twee burgercoöperaties als partners en kan zo rekenen op de ervaring van het gevestigde Ecopower en de meer lokale focus van ECoOB. Ecopower is één van de pioniers van hernieuwbare energie in Vlaanderen en werkt in al zijn projecten samen met lokale overheden en burgers. ECoOB is een recent opgerichte coöperatie uit de regio Leuven die een substantiële bijdrage wil leveren aan klimaatneutrale energievoorzieningen in onze streek.

De zonnepanelen op deze daken samen zijn goed voor een vermogen van 850 kWp en een investering van 850.000 euro.

Voor de financiering van de zonnepanelen doet de stad een beroep op zo veel mogelijk Leuvenaars. Inwoners, bedrijven en verenigingen kunnen mee participeren in de zonnepanelen door een aandeel te kopen van ECoOB en/of Ecopower. Ze worden zo mede-eigenaar van alle installaties van de coöperatie. Het eigenaarschap is dus niet beperkt tot de zonnepanelen die op de Leuvense daken geïnstalleerd worden. Een aandeel kost 250 euro.
Meer informatie hierover is te vinden op www.ecoob.be en www.ecopower.be.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.