Ads Top

Voorrang voor groene stroom dankzij intelligent opladen van elektrische auto's

Foto Andrew Roberts

Een gezamenlijk proefproject van transportnetbeheerder TenneT en de BMW Group heeft nu laten zien hoe het opladen van elektrische auto's intelligent kan worden aangepast aan de benutting van de capaciteit in het elektriciteitsnet en de beschikbaarheid van duurzame energie. Het proefproject kan de basis vormen voor toepassing van deze oplossing op grotere schaal.

In een energiesysteem met grotendeels elektriciteit uit wind en zon en een sterk toename van elektrisch vervoer gaat het er om de productie van elektriciteit en het elektriciteitsverbruik te coördineren. Tegelijkertijd moet de stabiliteit van het elektriciteitsnet zijn gewaarborgd.

"Als we elektrische auto's digitaal in het elektriciteitsnet integreren, kunnen de oplaadprocessen worden afgestemd op zowel de mobiliteitsbehoeften van de bestuurders als de eisen van de netstabiliteit. Op deze manier kan intelligent laden bijdragen aan het voorkomen van congestie in het elektriciteitsnet en tegelijkertijd voorrang van groene energie waarborgen", aldus Tim Meyerjürgens, COO en lid van de Raad van Bestuur van TenneT. "We openen nieuwe mogelijkheden om de sterk weersafhankelijke, duurzame elektriciteitsproductie flexibel te beheersen. Dit verlaagt de belasting van het elektriciteitsnet, waardoor intelligent opladen van elektrische auto's een aanvulling kan zijn op de geplande netuitbreidingen en zo een van de componenten van de energietransitie kan worden".

In het pilotproject heeft de BMW Group gebruik gemaakt van intelligente opladen en onderling verbonden elektronica in de pilotauto's om signalen van TenneT over dreigende overbelasting van het net te registreren en te verwerken. Hierdoor werd het opladen van bepaalde BMW i3's tijdelijk onderbroken. De vrijgekomen stroom kan door TenneT worden gebruikt om de congestie op het aan te pakken en zo het gebruik van conventionele, fossiele centrales te vermijden.

Door de toenemende decentrale toevoer van duurzame elektriciteit neemt de congestie in het elektriciteitsnet steeds meer toe. Om dergelijke congestie te voorkomen, moet TenneT in Duitsland ingrijpen in de productie van conventionele elektriciteitscentrales (redispatch) en duurzame energieproductie (tijdelijk afschakelen van bijv. windparken), zodat het transport van elektriciteit past bij de beschikbare transportcapaciteit van het net. De kosten hiervan bedroegen in 2018 in Duitsland ongeveer 1,4 miljard euro, waarvan ongeveer 500 miljoen euro kan worden toegeschreven aan ingrepen in conventionele productie. Deze kosten worden uiteindelijk door de elektriciteitsverbruikers gedragen via de netwerktarieven. Naarmate de energietransitie vordert, moeten nieuwe vormen van flexibiliteit, zoals elektrisch vervoer, de taken van conventionele elektriciteitscentrales overnemen. TenneT test daarom samen met de BMW Group en in andere proefprojecten welke decentrale vormen van flexibiliteit gebruikt kunnen worden om het net te stabiliseren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.