Ads Top

Gasnet van Stad aan 't Haringvliet kan over op groene waterstof

Netbeheerder Stedin en onderzoeksinstituut Kiwa hebben onderzocht hoe het gasnet van Stad aan ’t Haringvliet stapsgewijs van aardgas over kan gaan op groene waterstof. Het waterstof wordt dan gebruikt om de 600 huizen in het dorp mee te verwarmen. Hiervoor kan het bestaande gasnet van Stedin worden gebruikt en hoeft geen nieuw net te worden aangelegd. Dit maakt de overstap minder kostbaar en toch 100% duurzaam. Of ‘Stad’ straks helemaal overgaat op waterstof is nog niet zeker. Dit onderzoek laat zien hoe het gasnet van een dorp vlot, veilig en met zo min mogelijk overlast voor de bewoners over kan op waterstof.

Groene waterstof wordt gemaakt uit water en duurzame stroom. Stad aan ’t Haringvliet ligt op Goeree-Overflakkee, dat door de aanwezigheid van wind- en zonneparken bij uitstek geschikt is voor de productie en toepassing van groene waterstof. Daarnaast bestaat Stad aan ’t Haringvliet uit oude en vrijstaande woningen. Het is heel kostbaar voor bewoners om de woningen maximaal te isoleren zodat deze geschikt zijn voor lagetemperatuursverwarming. Daarom lijken warmtepompen (all-electric) hier geen geschikt alternatief. Ook de afwezigheid van duurzame warmtebronnen maken het dorp niet aantrekkelijk voor een warmtenet.

Om het dorp helemaal over te laten stappen op waterstof, moeten er technisch drie zaken worden geregeld: de productie, het transport en het thuisgebruik van waterstof.

De aanpassing van het gasnet van Stedin is niet het enige wat er moet gebeuren. Er moet nog een installatie bij Stad aan ‘t Haringvliet komen voor de productie van waterstof. En ook bij de bewoners thuis moet er wat gebeuren. De huidige cv-ketel is alleen bedoeld voor aardgas en moet worden vervangen door een speciale waterstofketel. Die lijkt op de huidige cv-ketel, er zit alleen een andere verbrandingsinstallatie in. Verder moeten de gasleidingen in huis worden gecontroleerd. Toch is de overstap naar waterstof relatief goedkoop. Er hoeft geen nieuw netwerk te worden aangelegd en bewoners hoeven hun huis ook niet extreem te isoleren.

Het ombouwen van een woning kost grofweg een halve dag, een halfuur voor het vervangen van de gasmeter en drie uur voor het vervangen van de cv-ketel. Het hele dorp kan zo in een aantal weken omgebouwd worden. Meer hierover in het volledige rapport ‘Van aardgas naar waterstof: de ombouw van Stad aan ’t Haringvliet’ van Stedin en Kiwa.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.