Ads Top

'2019 goede zomer voor zonnepanelenbezitters'

Met 10 procent meer opbrengst dan gemiddeld was de zomer van 2019 gunstig voor mensen met zonnepanelen. Vooral augustus deed het goed: deze maand leverde 16 procent meer op dan een gemiddelde augustusmaand. Dat rekent voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal uit op basis van gegevens van Siderea en het KNMI. De meeropbrengst van alle zonnepanelen op daken van woningen in Nederland is goed voor het jaarlijkse stroomverbruik van 38.000 huishoudens.

Voor een set van tien zonnepanelen van 3.000 wattpiek (met optimale plaatsing) leveren de extra zonuren en zoninstraling in de zomermaanden (mei t/m augustus) een meeropbrengst op van 140 kWh. Voor alle zonnepanelen op daken van woningen in Nederland, leverde deze zomer 109 miljoen kWh meeropbrengst op. Dat komt neer op het jaarlijkse stroomverbruik van 38.000 huishoudens. Het gemiddeld stroomverbruik van een huishouden is 2.800 kWh per jaar. De opbrengst van de afgelopen zomer is vergeleken met de opbrengst van alle zomers in een periode van vijfentwintig jaar (1991 t/m 2015).

Niet alleen het aantal zonuren bepaalt de opbrengst van zonnepanelen. De zoninstraling, hoeveel kracht de zon had, speelt een nog belangrijkere rol. Ook telt de hoogte van de temperatuur mee. Bij hogere temperaturen wordt de opbrengst van zonnepanelen lager. Voor iedere 10 graden temperatuurstijging daalt de stroomopbrengst met ongeveer vijf procent. Vooral in juli heeft de hoge temperatuur voor minder opbrengst gezorgd. De opbrengst was in juli zes procent hoger dan gemiddeld, deze opbrengst had hoger kunnen zijn als de hitte minder groot was geweest.

Eind 2018 hadden bijna 800.000 huizen zonnepanelen, een jaar eerder waren dat er 630.000. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft inmiddels zonnepanelen op zijn dak liggen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.