Ads Top

Van parasol tot duurzame zonnepaneel! (i.m.)

Wat is er lekkerder dan een fraaie parasol in de tuin die multifunctioneel is? Tegenwoordig bestaan er parasols die voorzien zijn van kleine en flexibele zonnecellen waarmee zonne-energie opgewekt kan worden. Wie kiest voor een mooie parasol kopen bij Tuinmeubelshop.nl kan deze parasol een extra functionaliteit geven door er zonnecellen op te plaatsen en daarmee energie op te wekken. Het systeem is ontwikkeld door het Nederlandse HyET Solar en kan zelfs toegepast worden op oprolbare parasols. Hoe werkt deze vinding precies?

Hoe zit het zonnecellensysteem van HyET Solar in elkaar?
Het begint natuurlijk met een mooie Parasol kopen bij Tuinmeubelshop.nl. Deze parasol kun je bedekken met zonnecellen van HyET Solar. De actieve lagen van deze zonnecellen zijn maximaal 8 micrometer dik. Over deze cellen is een dunne folie aangebracht die ervoor zorgt dat het geheel flexibel en buigzaam wordt en die de zonnecellen beschermd. Het zonnepaneel dat hiervan het resultaat is slechts een halve millimeter dik en weegt niet meer dan 600 gram, net iets meer dan een halve kilogram dus. Licht genoeg om op een fraaie parasol te plaatsen en voordelig energie op te wekken. Vooral als er sprake is van diffuus leveren de zonnecellen veel rendement op. Diffuus licht is er vooral op bewolkte dagen of in situaties waarin het licht gelijkmatig wordt gespreid. De folie dat over de cellen licht is zo natuurvriendelijk gemaakt, zonder cadmium en andere giftige of anderszins schadelijke aardmaterialen. Het systeem is dan ook milieuvriendelijker dan soortgelijke panelen die gebruikmaken van zonne-energie.

Praktisch handig: licht materiaal, eenvoudig oprolbaar en voordelig
De grootste voordelen van het nieuwe zonnecellensysteem van HyET Solar is dat het materiaal erg licht is en daarom eenvoudig op grote oppervlakten, en ook parasols, kan worden aangebracht. Conventionele zonnepanelen zijn daarentegen relatief zwaar en niet op zwakker daken of oppervlakten te bevestigen. Een tweede voordeel is de oprolbaarheid van de zonnecellenstructuur. Doordat de folie dun is en uit flexibel materiaal bestaat, kun je hier alle kanten mee op. En ten derde: voor het maken van de folie zijn relatief weinig grondstoffen gebruikt. Niet alleen maakt dit het solarsysteem milieuvriendelijker - hoe minder grondstoffengebruik, des te beter voor het klimaat -, maar het beperkte gebruik van grondstoffen scheelt ook in de kosten van de zonnepanelen.

Succesvol project
Het door HyEtSolar uitgevoerde project, dat in samenwerking met de TU Delft en TU Eindhoven is uitgevoerd mag succesvol genoemd worden. De ontwikkelaars konden voor hun onderzoek gebruikmaken van een innovatiesubsidie uit het innovatieprogramma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO). Dat geld is dus perfect besteed en gaat zich de komende jaren terugverdienen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.