Ads Top

Vattenfall maakt snert in Thialf nóg groener met GreenBattery

De keuken waar de snacks voor het publiek worden bereid tijdens de wereldkampioenschappen in schaatsstadion Thialf dit weekend draait dit jaar op volledig duurzame stroom: de GreenBattery vervangt het gebruikelijke dieselaggregaat en wordt bovendien gevoed door het zonnedak van Thialf. De batterij, gebouwd door Alfen uit Almere, is vrijdag 22 februari geplaatst en bespaart gedurende het weekend circa 400 liter diesel en 1.000 kg CO2.

Voor Thialf betekent volledige inzet van GreenBatteries een besparing van 4.500 liter en 11.700 kg CO2 per seizoen.

De GreenBattery is een mobiele accu waarin grote hoeveelheden elektriciteit uit wind en zon worden opgeslagen. De batterij stoot geen CO2, NOx en fijnstof uit, en is bovendien stil. De batterij is vóór plaatsing opgeladen met stroom uit wind en wordt tijdens het evenement bijgeladen met zonnestroom van het dak van Thialf, dat bestaat uit 5.000 panelen - geplaatst door Vattenfall en medegefinancierd door de provincie Friesland.

Marc Winters, directeur van Thialf, is bijzonder trots op het groene stadion en de duurzame oplossingen voor sporters en bezoekers. “In 2017 openden we het nieuwe Thialf en sindsdien timmeren we hard aan de weg om volledig klimaatneutraal te worden in 2020. Bij grote evenementen zoals dit weekend waren we voorheen genoodzaakt dieselaggregaten in te zetten om aan de piekvraag te voldoen. Met de GreenBattery biedt onze energiepartner Vattenfall een duurzame oplossing die géén uitstoot, lawaai of stank met zich meebrengt.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.