Ads Top

Matenhoeve in gesprek over aardgasvrij wonen

Eind januari was er bij Scholengemeenschap De Heemgaard in Apeldoorn een buurtbijeenkomst over de toekomst van de Matenhoeve, onderdeel van wijk de Maten. De grote opkomst van meer dan 550 inwoners uit dit deel van Apeldoorn toonde wel aan dat het onderwerp erg leeft. Het ging met name over de ontwikkelingen op het gebied van energie en ‘van het aardgas af’ en wat dit betekent voor de Matenhoeve en zijn bewoners.

Voor 540 van de in totaal 1900 woningen in de Matenhoeve, ligt er een plan om deze binnen 5 jaar van het aardgas af te koppelen. Een alternatieve duurzame warmtebron zorgt dan voor de verwarming van deze woningen. De warmte wordt gehaald uit het oppervlaktewater van vijvers en sloten in de Matenhoeve, ook wel ‘aquatische thermie’ genoemd. In de zomer warmen deze zodanig op dat er met een speciale techniek de warmte gewonnen wordt, opgeslagen onder grond en in de winter via een warmtenet aan de huizen wordt geleverd.

Bewoners van dit deel van de Matenhoeve konden hierover in gesprek tijdens een special subsessie, na afloop van de plenaire presentaties.  Maar eerst vertelde Sander Lubberhuizen, bedrijfsleider voor Energiek Wonen van de gemeente, meer over wat bewoners zelf kunnen doen aan het energiezuiniger maken van hun woning. Iedereen kan daar zelf mee aan de slag kan, in kleine stappen. Energiek Apeldoorn ondersteunt met voorbeelden, gratis advies van energiecoaches en -adviseurs, informatie over financiering en collectieve inkoopacties.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.