Ads Top

'Cobra-kabel verkeerd ingedeeld'

ACER, het agentschap voor samenwerking van Europese energietoezichthouders, heeft een wijziging op het amendement van het voorstel van de gezamenlijke elektriciteitsysteembeheerders ter consultatie gelegd.

Het belangrijkste onderdeel voor Nederland van de wijzigingen is de plaatsing van de Cobra verbinding in de Hansa capaciteitsberekeningsregio (CCR), deze bevat alle verbindingen tussen het Europese vasteland en Scandinavië. ACER geeft daarbij aan dat er twijfels zijn over de rechtmatigheid en efficiëntie van deze indeling. Energie-Nederland deelt deze zorgen.

Volgens de verordening moet de capaciteitsallocatie van een verbinding tussen twee prijszones, die invloed heeft op andere zones, samen met die andere verbindingen als een geheel worden geoptimaliseerd. Met de plaatsing van de Cobra verbinding in Hansa gebeurt dat echter niet. Eigenlijk is al eerder een fout gemaakt door de verbinding tussen Denemarken en Duitsland in de Hansa CCR te plaatsen. De verbinding naar dat deel van Denemarken (dat ook verbonden is via Cobra) maakt namelijk deel uit van hetzelfde synchrone elektriciteitssysteem met alle invloeden die daarbij horen.

Energie-Nederland dringt er daarom op aan om de Cobra verbinding in de Core CCR (vasteland) te plaatsen om te komen tot een efficiënte allocatie en non-discriminatoire toegang.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.