Ads Top

Gelderland eerste gecertificeerde provincie op CO2- prestatieladder

Provincie Gelderland certificeerde zich op de CO2-Prestatieladder voor niveau 3. Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland, nam woensdag 13 februari 2019 het certificaat in ontvangst. Een mooie stap richting een klimaatneutrale organisatie in 2030.

Gedeputeerde Jan Markink is trots op het behalen van het certificaat op de CO2 prestatieladder. ‘Het nieuwe huis der provincie is al zo duurzaam mogelijk gebouwd. Maar binnen onze bedrijfsvoering kijken we of onze CO2-uitstoot nog verder omlaag kan. Met het behalen van dit certificaat zetten we weer een flinke stap in onze ambities om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We willen hiermee een goed voorbeeld zijn voor andere organisaties om zelf aan de slag te gaan.’

De ladder heeft vijf niveaus. Elk niveau staat voor de mate van terugdringen van de CO2-uitstoot. De provincie als organisatie krijgt nu een certificaat op niveau 3. Bij de niveaus 1 tot en met 3 maakt een organisatie werk van de uitstoot van de eigen organisatie. Vanaf niveau 4 speelt de uitstoot van leveranciers een rol. Dat betekent dat we nu inzicht hebben in ons energieverbruik. En waar we dus op kunnen bezuinigen. We nemen maatregelen om het verbruik te verminderen en stellen doelen hoeveel onze CO2 uitstoot omlaag moet. SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen) kent in Nederland de certificering toe.

De provincie wil in 2030 een klimaatneutrale organisatie zijn. Om dit te bereiken, stelden we een klimaatplan op voor onze interne organisatie. Een plan wat aansluit bij de CO2-ambities uit onze omgevingsvisie. Onder klimaatneutraal verstaan we naast CO2-neutraal ook energieneutraal en afvalloos.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.