Ads Top

Zwolle wil energietransitie haalbaar en betaalbaar maken

De gemeente Zwolle wil met de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen slimme financiering organiseren om 40.000 huizen in vier wijken van het aardgas te kunnen halen. Samen verkennen ze in het project Transform met het Rijk, provincies en investeringsbanken de mogelijkheden om geldstromen zo te combineren dat de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar wordt.

Zwolle heeft de wijk Berkum aangemeld voor deze zoektocht, Berkum is de eerste wijk in Zwolle die energieneutraal wil worden. Wil de wijk in 2025 energieneutraal zijn, dan is het nodig dat alle bewoners hun energieverbruik verminderen en met een andere warmtebron hun huis gaan verwarmen en koken. Dat vraagt om ingrijpende en kostbare maatregelen, die niet iedereen ineens kan of wil betalen.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Daarom willen we als gemeente op zoek gaan naar manieren om slim geldstromen en subsidieregelingen aan elkaar te koppelen, waardoor het wel haalbaar en betaalbaar wordt voor alle inwoners. Dat doen we samen met Apeldoorn, Deventer en Zutphen. We bekijken bijvoorbeeld met het Rijk hoe je subsidieregelingen makkelijker en toegankelijker kunt maken en of er belemmeringen zijn in wetten en regels die je weg kunt nemen. Ook onderzoeken we of het interessant is als we de aanpak van vier wijken zouden bundelen tot een geheel. Dan heb je het over 40.000 huizen tegelijk en dan wordt het voor financiers, leveranciers en marktpartijen interessanter om een aantrekkelijk aanbod te doen. We hebben de afgelopen tijd gemerkt dat er in Den Haag en bij investeringsbanken belangstelling is voor onze zoektocht. Iedereen in Nederland is op zoek naar betaalbare oplossingen en manieren om onze wijken en steden van het aardgas af te laten gaan.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.