Ads Top

Essent lost asbestprobleem op met zonnepanelen

Asbestdaken veranderen de komende jaren in zonnecentrales, zo verwacht Essent. Het energiebedrijf lanceert Dakvrienden. (Boeren)bedrijven kunnen hun asbestdak via Essent kosteloos laten vervangen door een nieuw dak en in ruil daarvoor gebruikt Essent het dak om groene stroom op te wekken met zonnepanelen.

De bedoeling is dat bedrijven in een klap aan het toekomstige asbestdakenverbod voldoen en Nederland helpen verduurzamen, zonder zelf iets te hoeven investeren en doen. Essent financiert en regelt de vervanging van het asbestdak door een nieuw dak en de eigenaren stellen hun dak ter beschikking voor de opwek van groene stroom, voor een looptijd van 20 jaar. Daarna zijn de zonnepanelen van hen.

Volgens Essent zijn veel (boeren)bedrijven positief over het verwijderen van asbest, maar hikken ze aan tegen de vele hobbels die ze moeten nemen. Veel agrariërs willen wel graag laten saneren, maar zien op tegen de hoge kosten en het gedoe.

Daarnaast bieden asbestdaken een groot potentieel voor verduurzaming. Op de totale voorraad asbestdaken passen in totaal zo’n 17 miljoen zonnepanelen. Dat is goed voor het stroomverbruik van circa 1,6 miljoen huishoudens en een CO2-besparing van 3,2 Megaton. Dat staat gelijk aan een bos zo groot als 320.000 voetbalvelden, ruim de oppervlakte van Limburg.

Ruitersportcentrum Geraedts is het eerste bedrijf dat de handen ineen heeft geslagen met Essent en haar 4.800 vierkante meter asbesthoudend dak heeft verruild voor een nieuw dak met 660 zonnepanelen.

Essent verwacht in 2019 de eerste 150.000 vierkante meters asbestdak, verdeeld over 70 bedrijven, te transformeren tot zonnedak. De in totaal 75.000 zonnepanelen leveren genoeg zonne-energie op voor het stroomgebruik van meer dan 7.300 huishoudens. Meer informatie is te vinden op www.essent.nl/dakvrienden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.