Ads Top

'Zorgen over stimuleren zonne-energie'

Branchevereniging Holland Solar maakt zich zorgen over de stimuleringsregeling voor hernieuwbare energie, SDE++. De regering wil deze succesvolle regeling vanaf 2020 toegankelijk maken voor andere maatregelen die CO2-uitstoot voorkomen. Deze methoden concurreren dan met nieuwe projecten die duurzame energie opwekken, zoals zonne-energie. De kans is groot dat de opwek van schone stroom en warmte nauwelijks meer aan bod komt in de SDE++ en de groei hiervan stopt, met alle gevolgen van dien.

Het is nog niet bekend welke maatregelen worden toegelaten in de SDE++, waarschijnlijk gaat het om de opslag van CO2 , biobrandstoffen en energiebesparing bij de industrie. Die maatregelen zijn zeker nodig, maar mogen niet ten koste gaan van de ontwikkeling van projecten die schone stroom leveren. Omdat burgers en MKB de SDE+ betalen via de Duurzame Energieopslag, lijkt de SDE++ gestoeld te zijn op het principe “de burger betaalt de vervuiler”. Wij gaan er vanuit dat dit niet de bedoeling is.

Holland Solar pleit voor een aparte SDE++ voor de industrie die gefinancierd wordt uit een CO2-heffing bij diezelfde industrie, zodat burger en MKB gewoon door kunnen gaan met zonnestroom en -warmte in te zetten voor een schone energievoorziening.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.