Ads Top

Nieuwe LED-verlichting zorgt voor grote besparing op energie

De komende twee jaar gaat gemeente Breda zo’n 8400 armaturen van de straatverlichting versneld verduurzamen door ze te vervangen voor LED-varianten. Wethouder Energietransitie Greetje Bos verving donderdag 29 november een van de oude gloeilampen door een nieuwe LED-armatuur aan het Minervum op industrieterrein Hoogeind.

Dat LED-verlichting duurzamer is dan de gloei- of TL-varianten is inmiddels wel bewezen. Het brengt minder CO2-uitstoot, kost minder stroom, levert meer lumen per Watt en heeft meer branduren. Onder dat motto zijn de afgelopen jaren al 6500 van de 40.000 lampen tijdens geplande onderhoudswerkzaamheden in Breda vervangen door LED-armaturen. Door de vele voordelen en de snelle terugverdientijd van het aanbrengen van LED-verlichting wordt dat nu versneld aangepakt.
De 8400 armaturen die vervangen gaan worden zijn grootverbruikers. Ze verbruiken namelijk meer dan 50 Watt. Deze energieslurpers staan voornamelijk langs de ontsluitingswegen, op bedrijventerreinen en in het buitengebied. De nieuwe toe te passen LED-armaturen kunnen (afhankelijk van het oorspronkelijke vermogen) een energiebesparing verwezenlijken van wel 50% ten opzichte van de huidig armaturen. De verwachting is dat met het verduurzamen van deze 8400 armaturen maar liefst 23% energie bespaard wordt ten opzichte van het totale energieverbruik van de openbare verlichting tot nu toe. Wat neerkomt op zo’n 1.800.000 kWh besparing per jaar, het jaarverbruik van zo’n 515 huishoudens.

Naast duurzamer wordt een deel van de nieuwe armaturen ook toekomstproof door de smart-lightning technologie. Door deze technologie worden de lampen op afstand aanstuurbaar en zijn ze uit te lezen, waardoor er meer energiebespaarkansen ontstaan. Ook wordt op industrieterrein Hoogeind in een demonstratieproject in samenwerking met Phillips nog gekeken of de openbare verlichting met andere technieken nog zuiniger te krijgen is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.