Ads Top

'Nederland laat klimaatleiderschap zien'

Het vandaag gepresenteerde klimaatakkoord plaatst ons land definitief in de groene stand, zo stelt het kabinet: ruim 600 maatregelen en afspraken die moeten zorgen voor een verzekerde vermindering van de CO2-uitstoot met 49 procent in 2030.

Mensen met lage inkomens krijgen als eerste een warm, comfortabel huis met een lagere energierekening. Er komen betaalbare elektrische auto’s en de vervuilende industrie gaat boetes betalen wanneer ze niet vergroenen en blijven uitstoten. Hiermee zetten we in op een schone toekomst voor deze en volgende generaties.

In totaal wordt er door het kabinet 2 miljard euro geïnvesteerd in huur- en koopwoningen. In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland op een verantwoorde manier wijk voor wijk van het gas af gaat. We beginnen met het investeren van 500 miljoen euro in sociale huurwoningen. Daarmee worden de huizen van mensen met de lage inkomens als eerste vernieuwd. Er komen subsidies en goedkope leningen voor isolatie, zonnepanelen en het verwarmen van je huis met schone energie. Met een fors lagere energierekening hou je meer geld per maand over. In 2030 zijn 1,5 miljoen bestaande huizen verduurzaamd.

Vanaf 2021 krijg je 6000 euro korting op het kopen van een elektrische auto. Door de lage kosten voor het opladen van je auto is elektrisch rijden daarmee goedkoper dan een auto die wel uitlaatgassen uitstoot. Wanneer je een tweedehands elektrische auto koopt, betaal je tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting. Dat scheelt in vergelijking met een dieselauto al snel 1200 euro per jaar. En vanaf 2025 worden in Nederland alleen nog maar schone, elektrische scooters verkocht.

De glastuinbouw is in 2040 klimaatneutraal en stoot dus geen CO2 uit. In totaal zijn er maatregelen waarmee de landbouw 6 Megaton minder CO2 gaat uitstoten dan de 3,5 Megaton die vooraf als doel was gesteld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.